0 800 303 0859-18пн-пт
Меню

Ведення медзаписів в електронній системі охорони здоров’я стане обов’язковим з 1 квітня 2020 року

18 Бер. 2020

Ще 28 лютого 2020 року Міністерство охорони здоров’я оприлюднило Накази №568 і №569, встановивши порядок направлення пацієнтів до медичних установ, що отримали ліцензії на надання медичної допомоги.

Згідно з цими нормативними актами, з 1 квітня 2020 року ведення електронних медичних записів стане обов’язковим для всіх медустанов, які уклали договори з Національною службою здоров’я України за програмою медичних гарантій. А з 1 січня 2021 року – вести електронні записи будуть зобов’язані абсолютно всі медичні установи і лікарі приватної практики в країні.

Ведення медзаписів в електронній системі охорони здоров'я стане обов'язковим з 1 квітня 2020 року

Для старту роботи за новими правилами всі медичні працівники, які надають медичну допомогу, повинні були пройти відповідне навчання і отримати навички роботи з електронними медичними записами. Однак, відсоток тих, хто підготувався, мізерно малий. Серед основних причин такої низької активності серед лікарів – чутки про ймовірність згортання медичної реформи.

Водночас, початок впровадження другого етапу медичної реформи досі заплановано на 1 квітня цього року, і ніяких змін в цих планах не передбачається. А це означає, що вимоги, встановлені згаданими наказами, обов’язкові для виконання. В іншому випадку медичні установи, які уклали угоди з НСЗУ, не зможуть отримувати фінансування з державного бюджету за надання послуг. В результаті, це не тільки ускладнить роботу медзакладу, а й поставить під загрозу громадян України, які ризикують не отримати кваліфіковану медичну допомогу. В умовах складної епідеміологічної ситуації допустити подібного розвитку подій не можна.

Варто зазначити, що типова форма договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, яку Кабмін затвердив ще 25 квітня 2019 роки (№410), зобов’язує лікарні своєчасно вносити в систему eHealth повну і достовірну інформацію.

В тому числі:

  • медичну документацію
  • медичні записи
  • записи про направлення і рецепти

Отже, за порушення цих умов договору, медустанови несуть відповідальність перед законом і ризикують розірванням договору з НСЗУ.

Тому команда ЕМСІМЕД нагадує, що усі користувачі МІС ЕМСІМЕД мають змогу пройти безкоштовне онлайн-навчання зі створення електронних медичних записів. Ми розробили спеціальний курс тренінгів, під час яких лікарі отримують загальне уявлення про те, що таке ЕМЗ, навіщо вони потрібні, а також практичні навички роботи з ними.

Напрямки навчання

Навчальна програма включає онлайн-тренінги за такими напрямками:

  1. загальні відомості про те, що таке електронні медичні записи, в яких випадках ними користуватися
  2. що таке медичні події в eHealth і як правильно створювати медзаписи в системі
  3. практичні рекомендації для лікарів щодо роботи з медичними подіями в eHealth
  4. тестування за підсумками проходження навчання

Розроблена ЕМСІМЕД навчальна програма відповідає інструктивним документам МОЗ, НСЗУ і призначена в тому числі для отримання навичок використання Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги ІСРС-2.
Всіх зацікавлених в проходженні навчання запрошуємо пройти тренінг “Медичні події в eHealth. Рекомендації для лікарів” на базі платформи дистанційного навчання ЕМСІ.

Доступ до навчального порталу EMCI