0 800 303 0859-18пн-пт
Меню

Новий порядок звітування про випадки COVID-19: що змінилося та як забезпечити виконання вимог МОЗ

18 Гру. 2020

Новий порядок звітування про випадки COVID-19

19 грудня набуває чинності Наказ МОЗ №2764, який змінює правила реєстрації та звітування про випадки коронавірусної хвороби. Пояснюємо суть новацій та розповідаємо про спеціальні пропозиції ЕМСІ для медзакладів та лабораторій, які допоможуть швидко адаптуватися до змін. 

З середини грудня 2020 року для закладів системи охорони здоров’я набувають чинності нові правила реєстрації та звітування про випадки коронавірусного захворювання серед населення. Відповідний наказ Міністерства охорони здоров’я набуває чинності 19 грудня 2020 року (Наказ МОЗ України від 30.11.2020 № 2764). Основна новація, передбачена наказом, стосується ведення форм первинної облікової документації №058/о та №60/о. Замість них медичні заклади вноситимуть відповідні медичні записи до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) через свою медичну інформаційну систему. З ЕСОЗ інформація буде надходити до ЕЛІССЗ (електронної інформаційної системи спостереження за захворюваннями), що забезпечує ЦГЗ необхідною інформацією про епідеміологічну ситуацію в країні. 

Відповідно до інформаційної довідки, опублікованої на офіційному сайті ДП “Електронне здоров’я”, нові правила мають на меті зменшити адміністративне навантаження на медичних працівників, забезпечити отримання оперативної інформації про підозри на інфікування та підтверджені діагнози захворювання на короновірусну хворобу, а також підвищити ефективність протиепідемічних заходів у боротьбі з поширенням захворювання.   

Що зміниться для закладів охорони здоров’я

Наказ МОЗ передбачає внесення змін не лише до Інструкцій щодо заповнення форм первинної облікової документації, але й до міністерського наказу про Порядок ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в ЕСОЗ. Відтак, всі медичні заклади зобов’язані вносити електронні медичні записи про випадки підозри чи встановлені діагнози на коронавірусне захворювання до ЕСОЗ, незалежно від того, уклали вони договори з НСЗУ чи ні.  

Відповідно до Наказу МОЗ, заклади охорони здоров’я та фізичні особи-підприємці, які мають договори з НСЗУ за програмою медичних гарантій, зобов’язані забезпечити 100% ведення електронних медичних записів щодо виявлення та лікування COVID-19 в ЕСОЗ. За статистикою Міністерства, наразі лише 65% таких випадків вноситься до системи. Це не лише заважає спрогнозувати та розробити ефективний план протиепідемічних заходів, але також спланувати показники фінансування медзакладів на наступний рік. 

Таким чином, основні зміни для медзакладів, які отримують фінансування з державного бюджету, стосуватимуться лише самої процедури ведення та звітування про випадки коронавірусної хвороби. 

А ось на заклади, які мають ліцензію на медичну практику, втім, не уклали договори з НСЗУ чекають більш глобальні зміни. Щоб виконати обов’язкові вимоги наказу МОЗ, таким закладам необхідно буде впровадити медичну інформаційну систему, підключену до ЕСОЗ, зареєструвати юридичну особу та пройти верифікацію відомостей в НСЗУ. І все це необхідно буде здійснити у досить стислі терміни.  

Тобто, відтепер – на час карантину та протягом 30 днів після його завершення – усі заклади, включаючи приватні медичні заклади та лабораторії, котрі обслуговують пацієнтів з підозрою на коронавірусну хворобу, встановленим діагнозом, роблять ПЛР-тестування на COVID-19 – також зобов’язані направляти відповідні відомості до ЕСОЗ. 

Які зміни чекають на лабораторії

Зі слів головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка, приватні лабораторії роблять близько 30% усіх тестів на COVID-19 в Україні. Як вже зазначили, із набуттям чинності Наказу МОЗ №2764, для усіх цих лабораторій (як закладів з ліцензією на провадження медичної практики) передавання відомостей про такі дослідження до ЕСОЗ буде обов’язковим. Це стосується також державних лабораторій.   

Щоб виконати вимоги Наказу МОЗ  і забезпечити передавання таких відомостей, лабораторії мають мати відповідне програмне забезпечення – інформаційну систему, підключену до центрального компоненту eHealth. Здебільшого, лабораторії використовують власні менеджмент-системи для управління процесами. І лише незначна частина з них здатна забезпечити інтеграцію з ЕСОЗ. Такою ж є ситуація й для приватних медичних закладів. Відтак, ви, як власники приватного лабораторного та медичного бізнесу, тепер стоїте перед дилемою: відмовитися від обслуговування населення за послугами, пов’язаними з COVID, через відсутність технічної можливості у їхніх інформаційних системах, або ж додатково впровадити програмне рішення, підключене до eHealth та здатне забезпечити реалізацію вимог Наказу МОЗ. 

Як забезпечити реалізацію вимог Наказу МОЗ з продуктами ЕМСІ

ЕМСІ – родина програмних рішень для закладів системи охорони здоров’я, яка включає МІС EMCImed та EMCImed+, лабораторну інформаційну систему EMCIlab. Усі продукти підключено до центрального компоненту системи eHealth, тобто у них вже реалізовано можливість вести електронні медичні записи про випадки коронавірусного захворювання серед населення, як того вимагає Наказ МОЗ. 

Розповімо, як саме продукти ЕМСІ допоможуть виконати вимоги Наказу МОЗ. 

Пакет “Взаємодія з ЦБД ЕСОЗ” від EMCI для державних та приватних лабораторій, що вже використовують EMCIlab або іншу ЛІС

Інформація про лабораторні дослідження на виявлення вірусу SARS-CoV-2 має передаватися до центрального компоненту ЕСОЗ у формі діагностичних звітів. Користувачам лабораторної інформаційної системи EMCIlab ми пропонуємо пакетне рішення “Взаємодія з ЦБД ЕСОЗ”, яке передбачає інтеграцію з функціоналом МІС EMCImed+ для формування діагностичних звітів та їхнього автоматичного передавання до ЦБД ЕСОЗ. 

Для державних лабораторій, які автоматизували свої процеси за допомогою ЛІС EMCIlab, додатково надаємо можливість безкоштовного використання нового функціоналу до 1 лютого 2021 року. 

Для приватних  лабораторій-користувачів ЛІС EMCIlab з 5 автоматизованими робочими місцями діє спеціальна цінова пропозиція. Детальніше про умови можна дізнатися за телефоном 0800 30 30 85.  

Лабораторна інформаційна система EMCIlab у поєднанні з відповідним функціоналом для взаємодії з системою eHealth дасть змогу автоматизувати і стандартизувати повний цикл надання лабораторної послуги із дослідження на COVID-19: від забору біологічного зразка для дослідження до направлення інформації в ЦБД ЕСОЗ. 

Як працює функціонал “Діагностичні звіти” в МІС EMCImed+. Відеоінструкція

Рішення для медзакладів з власною лабораторією, які  використовують МІС EMCImed 

Закладам охорони здоров’я, які є користувачами МІС EMCImed та EMCImed+, вже доступний функціонал системи для формування та передавання діагностичних звітів про випадки коронавірусного захворювання до ЕСОЗ. Ми пропонуємо розширити можливості МІС, доповнивши її спеціальним лабораторним модулем. Це дасть змогу автоматизувати увесь процес надання медичної допомоги за пакетом послуг з лікування пацієнтів з COVID-19 в межах одного програмного рішення. А також забезпечити систематизований збір інформації, необхідної для формування діагностичного звіту.